Sinds lange tijd is Appy Power uit Sprundel met als rijders Albert en zijn broer Robert Oomen favoriet bij Glenn en Dylan. Ze waren dus heel de week al onhoudbaar en wilden dat het al zaterdag was. Gisteren was het eindelijk zover.


Van links naar rechts: Dylan, Glenn, Robert en Albert

Vanwege de trekkertrek in Rucphen/Schijf volgende week was Albert eerst even een pomp aan het maken bij een collega tractorpuller. Zo werkt dat!
Robert startte dus het interview. Albert kwam er later bij voor meer verhaal en foto's. Zie hieronder het resultaat.Appy Power zonder motor...


Toen de motorkap erop geplaatst. Dan lijkt het weer een hele mooie tractor.

Wat is je woonplaats?
Robert: Momenteel Zundert, maar we hebben een huis gekocht in Wernhout. Dus zodra alles klaar is zullen we daar gaan wonen.
Albert: Sprundel, de tractor staat hier bij onze ouders. Wij wonen hier een paar deuren verder.

Wat is je geboortedatum?
Robert: 30 maart 1972.
Albert: 16 mei 1970.


Glenn en Dylan in Appy Power

Wanneer maakte je kennis met tractorpulling?
Robert: Toen we klein waren gingen we met ons pa naar de trekkertek wedstrijden in de buurt. Die in Etten-Leur staat me nog bij, bij de tennisvelden.
Albert: In elk geval van kleins af aan. Ik herinner me Hoeven nog.

Sinds wanneer rijd jij al trekkertrek?
Robert: Albert ging eerst, het jaar daarop reed ik ook wedstrijden. Rond 1989 deden we voor het eerste keer meegedaan met een Fiat 130-90 in de zwaardere standaardklassen. Rond 1992 deden we mee met de Fiat 850, waar nu nog steeds mee wordt gereden. De historie van deze tractor stamt uit 1974. Toen kocht ons pa twee Fiat 850's voor zijn loonbedrijf. Rond 1992 werd de ene Fiat verhandeld en bleef de andere staan, waardoor dit een mooie prooi kon worden voor Albert. Dams was al een fenomeen in die tijd en tijdens de eerste wedstrijd reden we ze gelijk voorbij. Dat was natuurlijk geweldig.

Wat voor sporten heb je nog meer gedaan?
Robert: Heel vroeger deed ik mee met touwtrekwedstrijden. Nu loop ik wedstrijden en mountainbike ik in de winter.
Albert: Ik doe eigenlijk niets aan andere sporten dan trekkertrek.

Heb je nog meer hobby's?
Robert: ik hou er van om te monteren en construeren. Daar gaat veel van mijn vrije tijd inzitten.
Albert: Echte hobby's heb ik niet. Lekker prullen, zelf dingen maken en dingen uitdokteren vind ik erg leuk.


Wat zijn dat allemaal voor knopjes?

Heb je sponsors?
Robert: Nee niet echt. Albert mag wel bij zijn baas, Landbouwmechanisatie Oomen te Sprundel, dingen zelf maken en zal ongetwijfeld wat korting krijgen op de onderdelen. Maar een echte sponsor die ons geld geeft voor bijvoorbeeld onderdelen hebben we niet.

Wat voor werk doe je?
Robert: Ik verhuur mezelf als monteur / constructiewerker. Daarnaast werk ik hier aan de overkant bij M.J. Oomen, een grondwerkbedrijf/civiele aannemer. Daar werk ik in de werkplaats en maak allerlei dingen als aluminium werk, putdeksels en zo. Ik had eerst ander werk. Maar wat ik nu doe vind ik echt leuk.
Albert: Ik werk bij mijn oom, landbouwmechanisatie Oomen in Sprundel. Ik werk daar in de werkplaats voor tractoren en andere landbouwvoertuigen. Dit is een NewHolland/Fiat dealer. Ik ben daar monteur en rijd ook wel met de servicebus.


De motor staat klaar met o.a. de brandstofpomp

Waar is de trekker uit opgebouwd en wat zijn de kenmerken van de motoren?
De basis is een Fiat 1300, maar de achterbrug die wij gebruiken is lichter. De motor is van een Fiat 180-90, de pk's hebben we nooit gemeten, we denken zelf zo'n 1000pk. De turbo's zijn van het type Holset HX 82. We hebben zelf veel gemaakt en vermaakt. Het differentieel is verbeterd. De koppeling hebben we zelf gemaakt. Zo ook de cilinderbussen. De cilinderkoppen en nokkenassen hebben we zelf ook aangepast naar de gewenste grafiek. De remmen hebben we ook zelf gemaakt. We hebben nu externe schijfremmen. We hadden het gevoel dat de originele remmen vermogen kostten, dus hebben we dit aangepast. Ook de wielen, intercooler, chassis, platform, inlaat- en uitlaatspruitstuk en de veiligheidskooi hebben we zelf gemaakt.

Wie zitten er in het team?
Robert: Mijn broer Albert en ik. Onze neef Ad Vergouwen hielp vroeger ook mee maar dat is tegenwoordig niet meer zo. Dus bestaat het team uit ons tweëen.


De intercooler

Ben je wel eens kampioen geweest?
Robert: Met de Fiat 850 zijn we 3 jaar achtereenvolgens vanaf 2001 (dus 2001, 2002, 2003) kampioen geweest. Daarna met deze huidige trekker zijn we in 2004 en 2005 ook kampioen geweest. Op de onderstaande foto kun je wat bekers zien. Ook zie je een oranje helm met 850 erop. Deze helm hebben we gemaakt voor het vrijgezellenfeest van Albert destijds.


De prijzen op de kast, met oranje 850 helm

Heb je een naam voor de tractor en wie heeft die verzonnen?
We dachten zelf ook wel eens aan deze naam, maar toen we reden in Alphen had van Eijk deze naam in het programmaboekje geschreven. Hij heeft dus eigenlijk deze naam verzonnen. Wij vonden hem leuk en hebben de naam gehouden.


De turbo

Wat voor soort banden gebruiken jullie?
We gebruiken gewone tractorbanden van Michelin. Welke precies hangt af van het type baan, klei of zand. Nu hebben we tijdelijke banden er op liggen, dit zijn niet de wedstrijdbanden.

Hebben jullie wel eens grote stukken gehad?
Niet echt grote stukken, wel verbande zuigers, kapotte turbo's, maar nog nooit echt grote stukken waardoor de trekker een heel seizoen er uit lag.


Zomaar wat brandstofpompen

Hoe oud is de tractor ?
Robert: De tractor zelf is van rond 1974. De motor is weer jonger, rond 1980. Deze motoren worden nog steeds geproduceerd. Dit type tractoren rijdt ook nog steeds, in de armere landen, daar zie je dus ook blauwe Fiat tractoren. Dat zag
zelf toen ik enkele jaren geleden in Thailand op vakantie was.


Ook hier Dylan in het wiel

Wat is je doel voor het komende seizoen?
Gewoon weer kampioen worden.

Hoeveel uur spendeer je gemiddeld per week aan de tractoren ?
Sec aan deze tractor zo'n 3 uur per avond, zeg zo'n 12-15 uur per week.


Dylan in het wiel


Wie zijn jullie concurrenten?
Van Eijk met Mud Patrol.


Zo geef je gas!

Tot zover weer een zeer leuk en leerzaam bezoek, wie volgt???

Albert en Robert , bedankt voor de gastvrijheid. We zien jullie graag weer in actie in het komende seizoen!

1 april 2006, Glenn en Dylan