Toine de Jong is een bekende naam uit Alphen. Zo bouwde hij ooit een minitractor die als sleeptractor moest dienen voor de Jong Special. Als snel kwam er een sleepwagen bij en ontstond de MTTC. De Jong Special is een vrije klasse tractor die in de NTTO B-divisie rijd in de 2,5 ton en de 3,5 ton vrije klasse. Toine en zijn team zijn een nieuwe tractor aan het bouwen en vanavond krijgen wij een eerste blik op deze nieuwe tractor. De oude is bijna verkocht, dit weekend komen mensen uit Engeland kijken. Deze avond spreken wij Toine en teamleden Tom Jespers en Bart van Beek, eens kijken wat zij te melden hebben.....

   
van links naar rechts: Glenn interviewt Bart van Beek en Toine de Jong

Wat is je woonplaats?
Ik woon hier in Alphen.

Wat is je geboortedatum?
Mijn geboortedatum is 3-3-1966.

 

Wanneer maakte je kennis met tractorpulling?
Dat was in de Beekse Bergen. Onze Geert was naar Ahoy geweest en toen hij terug kwam zei hij we moeten stoppen met motorcrossen, ik heb een gave sport gezien. Dat wou ik wel eens in het echt zien. We gingen dus naar de Beekse Bergen. Ik zag daar de Dombo met straalmotor, dat was nog eens wat. Dat is nu meer dan 20 jaar geleden.

Sinds wanneer rijd jij al trekkertrek?
Volgens mij vanaf 1988 of 1989 af. Mijn broer kreeg een V8 motor van een maaidorser van Van Eijk uit Alphen. Hij kwam er mee naar mij. Ik vroeg, wat is er allemaal aan kapot? Ik had nog een Ford Major achterbrug. Die was met de eerste wedstrijd al kapot. Ik deed er alles mee, alle werkzaamheden op het land. We vonden een V10 motor, vlak voor het nieuwe seizoen. Bij het inschrijven moesten we nog een naam verzinnen, want die specials hebben allemaal namen. De man die ons inschreef zei, hoe heet jij. Ik zei: De Jong. En is het een special? Ja. Oh, dan is het de Jong Special. Dat was bij de ITTC.

 

In welke teams heb je gezeten of met welke tractoren heb je gereden?
Ik heb alleen bij ons eigen team gezeten. Wel helpen wij veel andere teams, zoals Jerommeke, RoadRunner en anderen.

Wat voor sporten heb je nog meer gedaan?
Paardrijden, dat moest. Tot mijn 16e. En toen deed ik ook al aan motorcross. Daar ben ik toen mee verder gegaan. Bij de bond motorcross meegedaan, ook de Veronica strandrace. De eerste keer werden we van de weg geplukt. We hadden zelf spatborden gemaakt van cementkuipen, gewoon door midden gesneden. Ook zat er geen beveiligingskabel op maar een koe-ketting. Daar had die politieagent nog nooit van gehoord. We mochten door met een waarschuwing. En dan met zo'n A-team bus. Daar ben ik mee gestopt vanwege de trekkertrek. Het leverde ook niet zo veel op.

Heb je nog andere hobby's?
Tuurlijk niet. Dat gaat niet. Ik ben zo wat 7 dagen per week met de tractor bezig.

 
De nieuwe tractor

Hebben jullie sponsors?
Die hebben we wel, gelukkig.
Bierens machinefabrieken
Tuijtelaars service in Baarle-Nassau.
Jespers Machinebouw
SEC (Schouten Engineerings Consultancy) uit Breda.
Fok en Menstal de Heimolen Baarle-Nassau.
Stichting Trekkertrek Alphen.

Wat voor werk doe je?
Ik ben landbouwmechanisatie monteur bij Tuijtelaars in Baarle-Nassau, een Deutz en Case dealer.

 

Waaruit is de trekker opgebouwd?
Van de welke? Nou hier komt 'ie:
De oude:
De tractor is opgebouwd rond een V12 Continental motor met een Allison supercharger. Methanol systeem. Achterbrug van een DAF vrachtwagen. 5 plaats Crower Fuller versnellingsbak, 3 vooruit, 1 achteruit. Jacobs ontsteking. De rest is geheim, hahaha.
De nieuwe tractor is opgebouwd uit:
2x of later zelfs 3x een Rover Meteor V12 motor met 48 kleppen. Elk van deze motoren is voorzien van een Allison supercharger. Ook deze tractor heeft een methanol brandstofsysteem en is voorzien van een MSD8 ontsteking. Hij krijgt een zelfgemaakte verzamelbak (crossbox) en eigenbouw reverser. Ook deze tractor heeft een DAF achteras met aluminium Mercedes eindvertraging. Het frame is ook eigenbouw, Dykman uit Amerika van Red Poison heeft dit type frame bedacht. Ook Alligator en Green Spirit hebben dit type frame. De tractor krijgt een 4 plaats zelfbouw koppeling, eigenlijk alles is zelfbouw, drijfstangbouten, tandwielen enzovoort.

     

Wie zijn de berijders?
Toine is de chauffeur al heeft Tom ook wel eens gereden. Dit seizoen nog, in Hoeven. Dat ging echter niet zo goed, toen hadden we behoorlijk wat schade.

Wie zitten er nog meer in het team?
Naast Toine de Jong zitten Bart van Beek, Tom Jespers en Geert de Jong in het team.

 
Van links naar rechts: Glenn, Bart, Toine en Tom

Zijn jullie wel eens kampioen geweest?
Pas bestond het bedrijf van mijn baas 25 jaar, daar heeft de trekker gestaan en hebben wij het eens uitgeteld. We zijn 11 keer (11 jaar) kampioen geweest, bij de ITTC 9 keer en bij de NTTO (2,5 ton - 2004 en 3,5 ton - 2005, allebei 1 keer)..

Hoe lang bestaat het team al?
Deze tractor met deze motor 14 jaar. Daarvoor was het de Deutz ook met een ander frame. De nieuwe moet nog geboren worden.

Wat voor banden heeft de trekker?
De oude heeft Firestone Pullerbanden 30,5x32 8ply. De nieuwe zijn dezelfde, maar dan dubbelgesneden. Dan krijg je 48 kams.

Hebben jullie wel eens grote stukken gehad?
Dat blijven wij wel onthouden. Wij hebben een zolder vol kapotte zuigers. Een keer het onderblok in tweeen gescheurd, zeg maar 2 V-6jes. In Hoeven afgelopen jaar ging het ook niet goed. Als de voorwielen het gehouden hadden dan hadden we meer schade gehad. De lagerschalen bleken ook verdwenen te zijn. Als ik niet van het gas gemoeten had hadden we hierdoor veel meer schade gehad.

Welke wedstrijden hebben jullie dit jaar gereden?
Welke wedstrijden? 2 wedstrijden niet, Kruisland en Silly. De rest wel.

Wat is jullie doel voor het volgende seizoen?
We gaan nu met de nieuwe tractor aan de slag en hopen in de loop van het seizoen op de baan te komen. Ons doel is dan ook om een rijdende tractor op de baan te hebben. En alle foutjes en kleinigheidjes er uit halen en het einde van het seizoen halen.

Wie zijn jullie concurrenten?
De 2,5 ton B-divisie, bijvoorbeeld Little Giant, Rocket Science, Herbie, Viper.

Op wat voor brandstof rijdt de tractor?
Methanol.

 

Hoeveel uur spendeer je gemiddeld per week aan de tractor?
Dat is moeilijk aan te geven, in het seizoen bijna elke dag, zeg maar 15 a 20 uur.

Wat vond je de beste of leukste wedstrijd?
De wedstrijden in het buitenland zijn altijd erg leuk, zoals Bettborn of Bernay. Als mensen klappen is altijd erg leuk. Dat geeft toch een kick. Daarnaast is Alphen ook erg leuk.

Ook dit bezoek was weer erg leuk.
Toine, Tom en Bart, bedankt voor de hartelijke ontvangst. Wij wensen jullie veel succes met het afmaken van de nieuwe tractor!