Ook een sterke prostock uit ons Brabantse land vinden we in Den Hout, tussen Made en Oosterhout. Easy Rider is de naam van de tractor en de broers Mark en Erik van Leijsen zijn de eigenaren. Mark en Erik hebben ons uitgenodigd en wij waren benieuwd naar deze tweevoudig kampioen in de prostock klasse van de NTTO B-divisie. We worden verwacht op de boerderij van de familie van Leijsen, waar Erik en ook zijn ouders wonen. Mark en Erik hebben de voormalige stal volledig omgebouwd tot een werkplaats. De stalvloer heeft plaats gemaakt voor een gecoate vloer met vloerverwarming en is van alle gemakken voorzien. Zo kan er zo efficient mogelijk gesleuteld worden. Eens kijken wat zij ons allemaal te melden hebben. Wij interviewen Mark.

 
De werkplaats van de Easy Rider
   
van links naar rechts: Glenn interviewt Mark en Erik van Leijsen

Wat is je woonplaats?
Mark: Ik woon in Oosterhout, mijn broer Erik woont hier in Den Hout.

Wat is je geboortedatum?
Mijn geboortedatum is 25 januari 1975.

 

Wanneer maakte je kennis met tractorpulling?
Ik denk zo'n jaar of 20 geleden, met de Boerendag in Rijsbergen. Daar gingen we met ons vader naar toe. Daarna gingen we ook naar Kapelle in Zeeland kijken, daar werden we dan afgezet en onze ouders kwamen ons daarna weer ophalen, dat was een hele gebeurtenis. Daar heeft het virus toegeslagen.

Sinds wanneer rijd jij al trekkertrek?
In 1993 zijn wij begonnen, met een Ford Major, die wij overigens nog steeds hebben. Wij zijn begonnen bij de regionale wedstrijden. De eerste was in Alphen, de tweede wedstrijd was het Powerweekend in Made. Daar gingen we al met drie tractors naar toe.

 

In welke teams heb je gezeten of met welke tractoren heb je gereden?
Alleen ons eigen team. Wij hebben drie Ford Majors gehad, bij de Oldtimers, we reden in de regionale wedstrijden. Daarna hadden we een Ford 8000, in de 4,5 ton standaard, die hebben we ook nog. Daarna hebben we een Ford superstock bij de ITTC gereden. Wij hebben van 1993 tot 2000 de regionale wedstrijden gereden. Daarna van 2000 tot 2004 bij de ITTC gezeten. Ik ben daar ook nog bestuurslid geweest. En van 2004 tot heden in de NTTO B divisie.

Wat voor sporten heb je nog meer gedaan?
Voetbal, maar dat is heel lang geleden en niet zo heel lang geweest. Ik heb altijd motor gereden en we hebben ook altijd carnavalswagens gebouwd. Toen wij met de superstock zijn begonnen, zijn wij ook met de carnavalswagens gestopt.

Heb je nog andere hobby's?
Met mijn zoontje Milco spelen, anders zou ik het zo niet weten.

 
De tractor is zo ver mogelijk gedemonteerd om overal goed bij te kunnen

Hebben jullie sponsors?
Ja gelukkig wel. Wij hebben 4 sponsors, al jaren hebben wij Verhoef Handelsonderneming uit Hoge Zwaluwe. Bayens Landbouwmechanisatie uit Oosterhout. Autoschade herstel Kemmeren uit Rijen. En Kin uit Rijen waar ik werkzaam ben. Daarna hebben wij verschillende mensen die ons meehelpen met o.a. laswerk, kapwerk enzovoort. Het is lastig daar namen te noemen, je vergeet dan altijd wel iemand. Maar dat neemt niet weg dat wij al deze mensen dankbaar zijn.

Wat voor werk doe je?
Ik ben werkvoorbereider bij Kin Installatietechniek in Rijen.

 

Waaruit is de trekker opgebouwd?
De achteras, versnellingsbak en motor zijn van een Inter 1066. Het kapwerk is van een Case 7250. De achteras is genaaldlagerd. De versnellingsbak is een amerikaanse Ron Perry bak, die hebben wij zelf aangepast, we hebben onder andere andere tandwielen laten maken. De zuigers, bussen, kop, drijfstangen en nokkenas zijn van Hypermax. De brandstofpomp is een Sigma pomp, geprepareerd door Columbus Dieselsupply in Amerika. De turbo is van Rocky Turbo parts. Dan hebben we het wel zo'n beetje gehad, denk je niet?

     

Wie zijn de berijders?
De eerste 8 jaar heb ik gereden. Dit jaar heeft Erik ook gereden, dat was in Montfoort. Toen stond hij samen met Willie Monden en Van Eijk op het podium. De bedoeling is dat Erik dit jaar ook meer gaat rijden. ik ben de vaste chauffeur.

Wie zitten er nog meer in het team?
Naast ons, Erik en Mark van Leijsen, hebben we nog Niek van de Heijkant en Joris Meesen. Met zijn vieren dus.

 
Van links naar rechts: Mark, Erik, Glenn en Dylan

Zijn jullie wel eens kampioen geweest?
De afgelopen 2 jaar bij de B divisie zijn wij kampioen geweest. Daarvoor in de regionale wedstrijden zijn wij wel eens in de finale gekomen, maar kampioen alleen de laatste 2 jaar.

Hoe lang bestaat het team al?
Eigenlijk vanaf 1993, toen zijn wij met zijn tweeen begonnen.

Wat voor banden heeft de trekker?
Mark: Dat is Erik zijn werk. Hij weet per wedstrijd precies welke bandenspanning we moeten hanteren. Erik: Er liggen Firestone Puller banden op. Het zijn de oude banden van de Sigma Power. In 2005 zijn wij met deze banden gaan rijden. We reden een wedstrijd en raakten in gesprek met Pekka Herlevi. Wij gaven aan dat wij op zoek waren naar nieuwe banden en hij bood ze aan. De volgende wedstrijd dat hij in Nederland was had hij de banden bij.

Hebben jullie wel eens grote stukken gehad?
Grote stukken zijn gelukkig uit gebleven. We hebben dit jaar wel 2 keer de brandstofpomp kapot gehad. Wij hebben ook wel eens problemen gehad met de kop, distributie, nokkenas.

Wat is jullie doel voor het volgende seizoen?
Het doel is weer lekker meerijden. Als het er in zit weer een kwalificatie voor het EK. Deze winter gaan wij het frame aanpassen, het kapwerk verstevigen en een nieuwe frisse kleur. Daarnaast gaan we het vervoer aanpakken. We hebben een kipkar (het wordt ook wel een middenasaanhanger genoemd) aangeschaft, waarin in het komende seizoen de trekker komt te staan. Na het volgende seizoen gaan we op de vrachtwagen zelf een nieuwe unit plaatsen, waar een living in gemaakt gaat worden.

Wie zijn jullie concurrenten?
Wij hebben alleen maar concullega's. Willie natuurlijk, en de gebroeders van de Veeken. En daarnaast natuurlijk de nieuwe collega's die van de ITTC afkomen. Het lijkt een spannend nieuw seizoen te worden, dat lijkt ons wel leuk.

Op wat voor brandstof rijdt de tractor?
Diesel en waterinjectie.

 

Hoeveel uur spendeer je gemiddeld per week aan de tractor?
Ik 's-winters twee avonden en een zaterdag. Mijn broer in de winter een uur of 20. In de zomer ik tussen de 15 en 20 en mijn broer tussen de 20 en 30.

Wat vond je de beste of leukste wedstrijd?
Dit jaar? Alphen en Made natuurlijk en de demo die we gereden hebben in Bouconville in Frankrijk. De hoeveelheid mensen is erg motiverend. En ook omdat het Frankrijk is natuurlijk. g

Wederom een leuk bezoek.
Erik en Mark, bedankt voor de hartelijke ontvangst. Wij wensen jullie veel succes in het nieuwe seizoen. Bedankt voor de koffie en de koeken!