We hadden het er al een aantal keer met Wim over gehad, maar nu was het dan zover, vandaag gingen we op bezoek bij Wim van de Heijning uit Vessem in Noord Brabant, die al sinds 1978 actief is in de trekkertrek onder de naam Jerommeke. Jerommeke is een special die uit komt in de 3,5 ton en 4,5 ton vrije klasse van de ITTC, bij deze organisatie is hij ook secretaris. Wim is bezig om de huidige Jerommeke 5 te vervangen door een nieuwe Jerommeke, compleet met twee turbo's! Tijd om Wim aan het woord te laten.....

 
 
Glenn interviewt Wim bij de trekkertrek in Berkel-Enschot

Wat is je woonplaats?
Ik woon hier in Vessem.

Wat is je geboortedatum?
Ik ben geboren op 5 april 1957.

 

Wanneer maakte je kennis met tractorpulling?
In 1977 zo iets, ik was toen zo'n jaar of 20, toen werd de eerste tractorpulling-wedstrijd van Nederland gehouden in de Flevohof. Daar stond deze maand ook een verhaal over in het Tractorpulling magazine. Daarna kwamen de wedstrijden in Ahoy Rotterdam en de Beekse Bergen. Dat trok mij wel.

Sinds wanneer rijd jij al trekkertrek?
In 1979, toen is die foto in Rijsbergen gemaakt. Dat was een Ford Major, een 4 cilinder. De eerste wedstrijd werd gelijk winnend afgesloten, toen hadden we de smaak gelijk te pakken!


 

De eerste 3 jaar heb ik ook de trekkertek wedstrijd in Alphen mee georganiseerd, toen woonde ik nog in Alphen. Daarna ben ik naar Vessem verhuisd.

 
Glenn en Dylan mochten weer plaatsnemen in de tractor.

In welke teams heb je gezeten of met welke tractoren heb je gereden?
Alleen maar bij Jerommeke. Jerommeke 1 was die Ford Major, Jerommeke 2 daarna was een Ford 5600, een Ford 8600, een Ford 9600, daarna in 1996 zijn wij begonnen met een special en we zijn nu ver klaar met een nieuwe special.

Wat voor sporten heb je nog meer gedaan?
Ikke en sport, dat is niet veel. Heel vroeger heb ik wel gevoetbald maar dat is al heel lang geleden.

Heb je nog andere hobby's?
Hobbys niet. Als je het over tijdverdrijf hebt, ik ben bij de raad van elf, ik zit ook in de gemeenteraad en in het bestuur van het waterschap. Daarnaast ben ik ook secretaris en portefeuillehouder van de regionale afdeling van de ZLTO. Ook ben ik secretaris bij de ITTC en zit in het bestuur van de buurtvereniging. Ik zit ook in de organisatie van de trekkertrek hier in Vessem, de stichting Schoolbus hier in Vessem is daar verantwoordelijk voor. We hebben toen een jaar of 9 de trekkertrek georganiseerd, daarna een jaar of 5 niet, dat begon met de varkenspest, het jaar daarop had niemand zin de draad weer op te pakken. Dat duurde dus 5 jaar voordat we weer begonnen en nu zijn we weer voor het 4e jaar bezig dit jaar, dit jaar houden we het weer hier bij ons op de wei. Vorig jaar was het nog bij de buren.

 

Hebben jullie sponsors?
Ja, Ruma management programma voor de agrarische sector en dat wordt verkocht door ASB (Agrarische Software Brabant) en Natuursteen Bergeijk. De eigenaar daarvan reed vroeger ook trekkertrek, hij reed een Case, dat werd later de White Crow. Hij reed hier vorig jaar ook op een sleeptractor en dat beviel zo goed dat hij ook sponsor wilde worden.

Wat voor werk doe je?
Ik ben melkveehouder, daarnaast ben ik ook onderhoudsmonteur bij ExtreAm in Hoogeloon als ZZP-er. Zij doen onder andere outdoor activiteiten met quads en dergelijke. Dat machinepark onderhoud ik. Op 2e paasdag is het daar open dag vanwege het 25 jarig bestaan van Hoeve Biestheuvel en het 10 jarig bestaan van Extream, je mag daar onder andere gratis quad rijden. Die open dag is van 13.00 uur tot 17.00 uur.
Ook ben ik als vrachtwagenchauffeur als ZZP-er bezig binnen de wegenbouw bij aannemers hier in de buurt.

       
Wim laat Glenn en Dylan de melkrobot zien.

Waaruit is de trekker opgebouwd?
Wij zijn dus met de nieuwe Jerommeke bezig, wij hopen dat hij de eerste ITTC wedstrijd in Schijf al klaar is, maar ik ben bang dat de oude Jerommeke nog een paar keer van stal gehaald wordt.
De nieuwe tractor heeft een Rockwell achteras, de versnellingsbak is een Fuller, een zelfgemaakte met 3 vooruit versnellingen en 1 achteruit. De koppeling is een 4plaats van der Veeken (Wicky Power) koppeling. De bellhousing is van Toine de Jong (van de Jong Special). De motor is een Continental V12, 30 liter motorinhoud. Daar komen 2 Holset HX80 turbo's op. De ontsteking is een Jacobs FA4000. De brandstof is gewoon vliegtuigbenzine. Het frame is van de White Horse 4 geweest, en de Black Horse heeft er ook mee gereden, en nu staat 'ie hier al weer een jaar of 4. Wij hebben al een keer met dat frame gereden, die jongens van Black Horse zagen dat en kwamen naar mij toe, zij hadden het frame herkend.

     

Hoeveel pk's heeft de trekker?
We hopen rond de 1800 pk uit te kunnen komen. De oude is meer standaard en komt op zo'n 1200 pk.

Wie zijn de berijders?
Ik. Heel af en toe rijd mijn zoon Wim ook wel eens, maar die moet stage gaan lopen in Canada bij een melkveebedrijf en dat valt midden in het tractorpullingseizoen, ook hier op de boerderij moet ik het dan alleen doen.

Wie zitten er nog meer in het team?
Toon, mijn zwager helpt mee. Maar wij sleutelen niet elke zaterdag, als er werk op het land is gaat dat voor. Verder zijn er wel mensen die wel eens helpen, maar het meeste komt neer op mij...


Zijn jullie wel eens kampioen geweest?
Bij de ITTC, bijna elk jaar of in de 3,5 of in de 4,5 ton. Ook wel eens Nederlands kampioen met de Ford 9600, in de standaard klasse 4,5 ton. Dat was in 1987 in de 4,4 standaard klasse met de Ford 8600.

Hoe lang bestaat het team al?
Jerommeke bestaat al sinds 1979. Jerommeke 1 was een Ford Major, daarnaast reed ik ook met een Ford 5600, echter met minder resultaat. Daarna kwam de Ford 8600 en daarna een Ford 9600. Jerommeke 4 was de eerste special, die kwam in 1996. Die had al Continental motoren die wij in Belgie hadden gekocht. In 1997 werden we al weer kampioen, nadat wij een andere motor hadden gelegd. Die had toch veel meer vermogen. Met Jerommeke 5 hebben wij tot en met het afgelopen seizoen gereden. Nu zijn wij dus bezig met Jerommeke 6, die hopelijk dit seizoen gaat rijden, compleet met 2 turbo's.

 
De vorige generaties Jerommeke (2 en 4).

Wie heeft de naam van de tractor verzonnen?
Ik zelf, dat is al lang geleden. Dat kwam toen denk ik met Popeye, die had ook een melkveebedrijf en die kende ik goed. Hij organiseerde toen de wedstrijd in de Beekse Bergen en in Den Bosch, hij had Popeye, dat was een sterke stripfiguur en toen moest ik natuurlijk ook een sterke stripfiguur hebben, dat werd Jerommeke.

   
 
De 'oude' Jerommeke staat veilig onder gedekt...

Wat voor banden heeft de trekker?
Op Jerommeke liggen Firestone banden, 30,5x32.

Hebben jullie wel eens grote stukken gehad?
Ja, een jaar of 5 geleden, toen reden wij in het eerste seizoen in 3 achtereenvolgende wedstrijden drie keer de versnellingsbak kapot. De trekker was verder standaard en verder ging er weinig kapot. De nieuwe tractor heeft veel meer vermogen, dus is de kans op stukken weer groter, bijvoorbeeld de versnellingsbak kan weer een zwak punt worden. Vandaar dat Twan de Jong voor ons een sterke versnellingsbak heeft gemaakt.

   
De kapotte versnellingsbak is gedeeltelijk bewaard gebleven...

Welke wedstrijden hebben jullie dit jaar gereden?
Wij hebben alle ITTC wedstrijden gereden.

Wat is jullie doel voor het volgende seizoen?
Met de nieuwe op de baan te komen, deze heel te houden en dan ook nog kampioen te worden. Eigenlijk is belangrijker om te kunnen concurreren met de Woody Woodpecker en Droopy in de 3,5 ton. Daar is de concurrentie groter en ik hoop met deze nieuwe daar in mee te kunnen. Dat is dan toch belangrijker dan kampioen worden.

Wie zijn jullie concurrenten?
Woody Woodpecker en Droopy en ik hoop dat ook de RoadRunner het goed blijft doen, dan is dat ook zeker een concurrent.

Op wat voor brandstof rijdt de tractor?
Vliegtuigbenzine, AVgas. Wij gaan nog niet beginnen met methanol. Dan kunnen we wel extra pk's hebben maar je ziet ook bij andere trekkers dat dat het nodige afstelwerk vergt.

Hoeveel uur spendeer je gemiddeld per week aan de tractor?
Dat is de grote bottleneck, gemiddeld maar een uur of 3 a 4 en vaak op zaterdag. Als het druk is op het land, gaat dat toch voor. De nieuwe tractor moet nu ook klaar, maar dat zal er om houden. Ik denk dat de oude toch nog 1 of 2 keer mee moet omdat we gewoon niet de tijd hebben om de trekker op tijd klaar te krijgen, dan moeten we er misschien nog een paar hele dagen in stoppen.

Wat vond je de beste of leukste wedstrijd?
Afgelopen jaar was dat Rijsbergen, omdat we daar met zo veel specials waren, dat vond ik hardstikke mooi.

Glenn en Dylan waren inmiddels naar binnen gegaan om met de miniatuur tractors van zoon Wim te gaan spelen. Ze wilden niet meer mee naar huis. Moeder Mieke zorgde er zeker voor dat zij niets te kort kwamen, nog bedankt!

   

Daarna nog maar een kijkje op het terrein genomen, Wim heeft nog een paar oude DAF en Mercedes vrachtwagens staan. Ook heeft Wim vorig jaar een mobile home gekocht, die straks dienst gaat doen als vervoermiddel om Jerommeke naar de wedstrijden te brengen. Ook heeft Wim nog steeds Ford tractoren om het dagelijkse werk mee te doen.

       

Nou, dit was weer een geslaagde middag. Zoals je hierboven ziet, rijden de katten hier zelfs op een tractor.....
Familie van de Heijning, hartelijk dank voor de warme ontvangst, wij vonden het erg leuk. Glenn en Dylan wilden niet meer naar huis, dus dat zegt al genoeg! Wim, alvast gefeliciteerd met je verjaardag, omdat wij de interviewfoto's vergeten zijn, komen we volgende week wel vlaai eten (grapje...)