Volgende week is het weer zover. Op zaterdag 10 en zondag 11 juni aanstaande vind weer één van de mooiste tractorpullingwedstrijden van Nederland plaats. Twee dagen lang kun je in Made genieten van de beste Nederlandse én internationale tractoren, Garden- en Lego pullers (!) en nog veel meer spectaculairs! De organisatie is er in geslaagd om op de drie speciale banen op hun terrein een 10-tal organisaties in een weekendwedstrijd te laten rijden, en ook de pulling-party zal deze keer niet ontbreken. Na de toevoeging van de Eurocup-klasse Pro-Stock vorig jaar is er nu de Eurocup Super-Stock bijgekomen. Ook in de vrije klasse zijn Europese top-machines uitgenodigd, die strijden om de 2,5 ton Euro-challenge.
Het leek ons wel leuk om deze keer in plaats van een bezoek aan een tractorwerkplaats eens een bezoek te brengen aan de organisatie van het Powerweekend in Made, om op deze manier eens een kijkje achter de schermen te nemen en hiervan op onze website verslag te doen. Dus wij togen 3 juni naar Made, alwaar wij een interview hadden met Erik van Oosterhout, verantwoordelijk voor Wedstrijdzaken, Baan en PR. De meesten onder ons zullen Erik beter kennen als de wedstrijdspeaker bij ITTC wedstrijden en NTTO wedstrijden als Made, Eext en Bakel.
Ook webmaster Elly en voorzitter Johan waren aanwezig. Dylan trok zijn verslaggeversschoenen aan en ging het terrein verkennen terwijl Glenn zijn vragen aan Erik voorlegde. Dylan kroop op een tractor en Glenn legde dit vast op de foto. De tribunes krijgen al vorm, het gras wordt gemaaid, de aarden wallen zijn aangevoerd en het erepodium is opgebouwd. De ´wall of fame´ wordt vandaag vormgegeven. Hieronder een verslag van deze leuke middag.


Van links naar rechts: Glenn, Dylan en Erik


De kleibanen worden in paraatheid gebracht, op de foto ook de schapenpootwals waar de baan mee verdicht wordt...

Wat is je naam?

Erik van Oosterhout

Wat is je woonplaats?

Ik woon in Made, hier vlak achter het wedstrijdterrein. Het gras wat we hier maaien wordt bij ons ingekuild. Toen jullie kwamen was ik deze kuil juist aan het bestraten.


 
De wall of fame en erepodium in opbouw ....

Wat is je geboortedatum?

Ik ben geboren op 3 december 1969.

Hoe lang bestaat Powerweekend Made al?

In 1993 organiseerde KPJ Made voor de eerste keer een Tractor Pulling wedstrijd in Made. De locatie was toen een terrein op de hoek van de Sluizenweg / Plukmadese weg. Eerst was het nog een ééndaagse wedstrijd en vond 1 keer in de 2 jaar plaats. Toen heette het ook nog geen Powerweekend. De huidige lokatie is de Scheerbiesstraat in Wagenberg, een stuk grond van de familie van Oosterhout. Vanwege de MKZ crisis is het zelfs nog eens een jaar afgelast. Daarna gingen we het elk jaar organiseren. Dat was in 1999. Het werd een twee daags evenement en het Powerweekend was geboren. Hierdoor organiseren wij dit evenement dit jaar voor de 9e keer in 15 jaar.

 
De tribunes worden opgebouwd. Ze worden aangeleverd als bouwpakket ....

Hoeveel mensen helpen er mee?

Tijdens het Powerweekend zelf hebben wij zo'n 200 vrijwilligers. Zo worden we bijvoorbeeld geholpen door KPJ Made, de ZFF-party club, KVO en diverse vrijwilligers. Het Made's Powerweekend groeit nog elk jaar zodat er nog steeds taken bij komen. Daarnaast hebben wij een bestuur van 13 man en nog een werkgroep van 10 man die zich meer met de techniek bezig houden. Zo vlak voor de wedstrijd hebben we zo'n 20 medewerkers die elke dag bezig zijn alles op te bouwen.

Hoe lang van te voren starten jullie met de voorbereidingen?

Daags na de wedstrijden starten wij weer met de vergaderingen voor het nieuwe jaar. Dit jaar hebben wij een nieuwe partij klei gevonden die we kort na het Powerweekend op de baan gaan verwerken. (Red.: meer over de baan verder hieronder).
Het hele jaar door hebben we één keer per twee weken vergadering. Er moet een heleboel geregeld worden, van vergunningen, klei, tribunes, feesttent tot het te woord staan van mensen en ga zo maar door. We hebben de eerste vergunningsaanvraag heel uitgebreid gedaan, deze kunnen we elke keer weer opnieuw gebruiken. De gemeente stelt nu als eis aan andere aanvragers om hun aanvraag zoals de onze te doen. Dat is toch een compliment. Zo'n twee weken voor het Powerweekend beginnen we met opbouwen.

Hoeveel bezoekers denk je dat er komen?

Over het algemeen zo'n 8.500 bezoekers. Zelf denk ik dat er nu 9.500 bezoekers gaan komen, maar dit is geheel afhankelijk van het weer.


Mooi uitzicht vanaf het terras

Komen er ook buitenlandse tractors?

Zeker, heel veel. Ik denk zo'n 30 buitenlandse tractors. We hebben ook de Eurocup klasses en ook voor de vrije klasse 2,5 ton hebben wij buitenlandse deelnemers kunnen toevoegen. Deze klasse heet nu Euro-challenge.

Welke klasse vind jij het leukst?
(zonder nadenken) De Pro-Stock klasse. De Superstock klasse op de tweede plaats. Rocky vind ik ook heel mooi. Ook bij de ITTC rijden mooie tractoren mee. Wij zijn aan het proberen om Appy Power met de Euro-cup te laten meerijden. Ik ben toch erg benieuwd hoe deze tractor dan gaat, want hij doet het wel erg goed op dit moment.

Rij je zelf ook?

Ik heb zelf twee keer mee gedaan. Een keer met onze grote tractor. Daarna hebben we deze gebouwd. Erik wijst naar buiten en we zien Dylan op de tractor zitten met Alfred.

Dylan op Erik's tractor

Vorig jaar heb ik voor de grap meegereden in Kruisland. We hebben nu weer een andere tractor gebouwd, maar daar rijd ons pa mee.

Wat voor werk doe je?

Ik ben boer (er wordt geroepen: dat heet agrariër hoor). Wij melken de koeien en maken daar kaas van. We hebben een kaasboerderij. Klik op deze link voor hun website.

Wie heeft de naam Powerweekend verzonnen?

Dat was ik toevallig. We zochten een pakkende onderscheidende naam waar iedereen ons aan kan herkennen. Er zijn al veel evenementen met Tractorpulling of Trekkertrek in de naam. Deze was mooi.
 

Hebben jullie sponsors?

We hebben een hoofdsponsor, www.houthandelpolak.nl. Daarnaast iedereen die een klasse sponsort. Zij zijn allemaal te zien op de website van Powerweekend Made. Ook achterop het krantje wat wij jaarlijks maken en in een oplage van 24.000 stuks verspreiden. Dit krantje maken we ook om algemeen bekend te maken dat er een evenement plaats vind in Made. Dit werd ook aangeraden door de burgemeester. Hij vond dat alle inwoners op de hoogte moesten zijn. Sponsors zijn voor ons belangrijk. Maar het is echter niet zo dat als een sponsor er mee stopt dat wij dan niet verder kunnen. Wij kunnen zelf redelijk de broek op houden. Neemt niet weg dat wij die 8.500 bezoekers nodig hebben. We hebben zo'n 85.000 euro aan prijzengeld, dat geeft al een aardige indicatie. We hebben een aanvraag gedaan om in 2009 het Europese kampioenschap in Made te houden. De gemeente is al akkoord en er is maar één andere mededinger.

 
Het gras wordt gemaaid....

Dan nog de baan, wat kun je ons daar van vertellen?

We hebben drie wedstrijdbanen, waarvan één onze 'A-baan'. Toen we naar dit terrein gingen bedachten we dat dit ons vaste terrein moest worden. We legden 2 wedstrijdbanen aan. Tractorpulling is het mooist op een kleibaan. Vanuit Zevenbergse Hoek hebben we 1800 m3 klei aangevoerd. Met vrienden en kennissen hebben we met veel tractors de klei naar hier gehaald. Het was een goede kleibaan, maar voor de A divisie van de NTTO bleek die klei niet genoeg weerstand te geven, wat ons verbaasde. De klei neigde naar het zandige, de standaardklassen en de prostocks rijden daar goed op. Toen hebben we besloten een derde baan aan te leggen. We hebben een goede partij klei gevonden in de buurt van Arnhem. Dat is zo'n 3 jaar geleden. Deze hebben wij verwerkt in onze A-baan. De daaruit vrijkomende klei hebben we gebruikt om de derde baan aan te leggen. Tegenwoordig is de baan-specialist van de NTTO ook betrokken bij onze banen. We sturen monsters, deze worden na de wedstrijd in Emmeloord gecontroleerd. Hij komt hier, is tijdens de wedstrijd ook aanwezig om de banen zo goed mogelijk te krijgen. Dit heeft onderandere te maken met de vochtigheid van de klei en de weersverwachting. Als de baan al te vochtig is en we krijgen een paar regenbuien,dan gaat het niet goed. Deze baan-specialist van de NTTO heeft er ook voor gezorgd dat we minder discussies met de tractorpulling teams hebben. Zijn deskundige oordeel wordt gerespecteerd.
De baan ligt nu gelijk met het maaiveld, met de huidige afwatering kan dat beter. Dus we gaan na het komende Powerweekend gaan we dit verbeteren en extra klei opbrengen.

Tot zover weer een zeer leuk en leerzaam bezoek.

Erik, Elly en Johan, bedankt voor de gastvrijheid en de petjes. Tot zaterdag!

3 juni 2006, Glenn en Dylan