West Brabant kent vele tractorpulling-teams die op alle niveaus meerijden in de diverse competities. Vandaag (zaterdag 25 november) zijn we bij de meervoudig Nederlands kampioen Prostock van de NTTO A divisie langs geweest, te weten Barend Huybregts met zijn tractor Rocky. Vanavond geeft Rocky een feest en deze morgen was het Rocky team druk bezig met de voorbereidingen van dit feest. De tractor werd uitgeladen, deze stond nog ingeladen. Hij was er al een keer uitgeweest voor de bruiloft van Barends zus Jannie met Bert Wuytack van Baby Duck. Onderaan deze pagina vind je hiervan nog een foto.
Glenn en Barend

Wat is je woonplaats?
Ik woon in Hoeven.

Wat is je geboortedatum?
Ik ben geboren op 16 december 1974.

Wanneer maakte je kennis met tractorpulling?
Hmm, dat is lang geleden. Ik denk 21 jaar geleden, ik was toen zo'n 9 of 10 jaar.

Sinds wanneer rijd jij al trekkertrek?
Ik zat eerst bij het Smidje team, maar toen mocht ik nog niet rijden, ik was nog geen 16. Toen ik 16 was ging ik op mezelf en kocht mijn eerste eigen tractor.


Het Rocky team rijd de tractor uit de bus

Wat voor sporten heb je nog meer gedaan?
Ik heb vroeger gevoetbald en gekorfbald. Maar tegenwoordig doe ik niets meer aan sport.

Heb je nog andere hobby's?
Weinig, er blijft gewoon geen tijd meer voor over. Hooguit mijn dochter, die is nu zo'n 8 maanden en ze heeft nu waterpokken, dus dat wordt weinig slapen ben ik bang...


Dylan heeft een worstebroodje geschaakt

Hebben jullie sponsors?
Ja, dat zijn Gebroeders van Erp uit Oss-Geffen, dat een loonbedrijf en grondverzet.
KD spuitservices uit Oudenbosch.
Kendall motorolie uit Nijmegen.
Van Oers Packaging uit Etten-Leur.
Landbouw Service Laurent Welten uit Kruisland.
Martens Dieseltechniek uit Rijsbergen.
Van Zoggel Lasbedrijf uit Schijndel.

Wat voor werk doe je?
Ik werk als zelfstandige. Ik vervaardig heel veel tractorpulling onderdelen. Dat is bijvoorbeeld het flowen en bewerken van cilinderkoppen maar ook het maken van carterpannen, krukassen, turbo's enzovoort. Zo zijn er onderdelen gegaan niet alleen naar Nederland maar ook naar Denemarken, Italie, Frankrijk en een klant in Canada. Ook heb ik veel werk in Belgie, zoals bijvoorbeeld Code Red. Die gaat waarschijnlijk weer het komend seizoen op de baan komen. Daarnaast heb ik bijvoorbeeld met Evert van Oers de tractor Mr Bean gebouwd. Een voorbeeld van een eigengemaakte turbo kun je zien in onze tractor. We hebben dit najaar wat ge-experimenteerd met een grote turbo. Deze turbo is gemaakt uit één stuk maar die levert tot op heden geen extra vermogen.


De zelfgemaakte turbo gemonteerd in Rocky

Waaruit is de trekker opgebouwd?
De tractor is in principe gebaseerd op een International Harvester, een Inter 1066. Ook het kapwerk is daarop gebaseerd maar dat hebben we allemaal zelf gemaakt. Eigenlijk om ruimte te maken, maar als je een originele Inter kap er op zou zetten, dan past 'ie niet hoor... Ook de motor is gebaseerd op een Inter 1066. De turbo, versnellingsbak, alle aluminium drijfstangen en zuigers zijn eigenbouw. Dat geldt ook voor de intercooler. De achterbrug is van de oude Brutus die je hier onder nog op de foto ziet. Het vermogen schat ik op zo'n 2000 pk. Dat baseer ik op de Finse Valtra's die het vermogen wel gemeten hebben op zo'n 2300 pk. Omdat ik in de Eurocups daar wel in de buurt kan komen zal ons vermogen zo rond de 2000 pk liggen.
Middenboven op de foto zie je een witte Inter, de Brutus, waarvan de achterbrug nu op Rocky zit

Wie zijn de berijders?
Ik ben zelf de berijder, met uitzonderingen van noodgevallen, zoals in 2003, toen ik zelf een ernstig ongeluk heb gehad.

Wie zitten er nog meer in het team?
Dat zijn Hans Biemans, Mark Franken, Rob van Zoggel, Patrick de Man, Marie van Erp. Ook mijn vriendin Manda doet mee.


v.l.n.r. Hans, Patrick, Mark

Ben je wel eens kampioen geweest?
In 2003 in de NTTO B-divisie. Met deze tractor zijn we in 2005 en 2006 kampioen Prostock in de NTTO A-divisie geweest. Met de oude DAF (nu Black Danger) zijn we ook kampioen geweest, maar wanneer weet ik niet meer precies.

Hoe lang bestaat Rocky al?
In 2001 zijn we gaan rijden. In de winter van 2004 hebben we deze gebouwd.

Hoe oud is de tractor?
We hebben hem zelf gebouwd van 2003 op 2004 dus het bouwjaar is 2004.

Wie heeft de naam Rocky verzonnen?
Dat heb ik zelf gedaan. We hadden de tractor gekocht en we moesten gelijk dat weekend een wedstrijd rijden. Dus heb ik snel de naam verzonnen en de naam op de tractor geverfd.

Wat voor banden heeft de trekker?
Er liggen pullerbanden, 24,5/32 Firestone op.

Hebben jullie wel eens grote stukken gehad?
Heel veel, nog wel eens hoor. Zuigers en krukassen. In Oudenhoorn afgelopen jaar bijvoorbeeld sneuvelde er een zuiger. Ik zal eens kijken of ik er nog een kan vinden. Deze vind je in de onderstaande afbeelding.

Welke wedstrijden hebben jullie dit jaar gereden?
Alles van de A divisie en van de Eurocup hebben we alleen Putten gemist. We hadden vrijdags 'savonds de A divisie gereden in Putten. Toen we 'szaterdags aan de start verschenen wilde het niet. Verder hebben we alles van de Eurocup gereden.

Wat is jullie doel voor het volgende seizoen?
Net zo goed presteren als dit jaar aleen nog iets beter in de Eurocup. We hebben al wel op het podium gestaat (derde plaats) maar we willen ook graag in de eindklassering bij de laatste drie eindigen. In elk geval willen we weer Nederlands kampioen worden.

Wie zijn jullie concurrenten?
Runaway Deere, eigenlijk iedereen in de prostock klasse. Next Sensation gaat het ook goed doen denk ik. Hij heeft nog wat hulp van de Herlevi's uit Finland.

Op wat voor brandstof rijdt de tractor?
Diesel met wat water zodat de zuigers niet verbranden.

Hoeveel uur spendeer je gemiddeld per week aan de tractor?
Tijdens het seizoen 'szomers zo'n zo'n 25 a 30 uur per week. In elk geval één hele dag, niet alleen de trekker maar ook de bus moet onderhouden worden. Daarnaast moet er eten en drinken ingeslagen worden en moet de bus worden schoongemaakt. We kunnen met 8 man slapen in de bus en net zoals in Lubersac was het erg warm. We kwamen daar met dikke kleding aan, dus het eerste wat er gebeurd is korte broeken aan. Die liggen dan allemaal op een hoop in de bus. In de winter iets minder. We hebben grote concurrentie, dus tijdens het seizoen is er geen ruimte om te experimenteren. Dat moeten we in de winter doen. We hebben hier ook een oude sleepwagen staan, dus die kunnen we dan nog eens gebruiken. We hebben onlangs een grote turbo geprobeerd maar die levert nog niet het extra vermogen wat we verwachtten.


Een oude special, die verkocht is aan het Viper team

Wie wordt er volgend jaar kampioen prostock in de A-divisie?
Ik hoop dat wij dat worden. Het is elk jaar weer spannend. Dit jaar viel de beslissing in Bakel. Dan is er geen ruimte voor fouten.

Wie wordt er volgend jaar kampioen prostock in de B-divisie?
Ik zou het niet weten, ik heb niet echt de tijd om dat te volgen.

Volg je wel iets van de prostock (superstandaard) tractoren van de ITTC?
Nauwelijks. Of we moeten ze zien tijdens een wedstrijd, zoals in Made.

Wat vond jij de leukste wedstrijd van het afgelopen seizoen?
Dat is Lochem. Als je daar een keer geweest bent dan weet je het wel wat ik bedoel. Zeker 10000 mensen die komen kijken naar een mooie show. Wat mij betreft mogen het ook best wat minder wedstrijden zijn. En dan met een mooie show die mensen waar voor hun geld biedt. Dat trekt mensen en die mensen trekken weer sponsors. Zo'n televieuitzending is daar een mooie aanvulling op. Die moet mensen enthousiast maken die dan weer naar de wedstrijden komen kijken.

Tot zover ons bezoekverslag met een kijkje achter de schermen bij Rocky.

Het was weer een leerzame ochtend en we hebben lekker gekletst over van alles en nog wat.
Barend, bedankt voor de koffie, de gastvrijheid en je tijd!