In 2008 bij de wedstrijd in Bakel spraken wij Eric van den Heuvel en we bedachten samen dat het leuk zou zijn eens een kijkje te nemen achter de schermen bij het programma Truck en Tractorpulling, wat uitgezonden wordt bij RTL7. Tijdens een van de buitenwedstrijden van het seizoen 2009 ging het gebeuren. Afgelopen zaterdag in Cadzand was het zo ver. Voor aanvang van de wedstrijd hadden we een interview met Eric van den Heuvel. Tijdens de wedstrijd mochten we vervolgens een kijkje nemen in de regiewagen en hadden we een gesprekje met producer/regisseur Michel Leseman. Hieronder vind je een verslag van de gesprekken die wij hebben gehad met respectievelijk Eric en Michel. Zowel Eric als Michel werken met veel hartstocht aan het vastleggen van mooie beelden en verslagen van de sport maar vinden het leuk eens via deze weg hun verhaal te laten horen.
   
Eric in gesprek met Glenn en Dylan

Eric, wat is je woonplaats?
Ik woon in Dronten.

Wat is je geboortedatum?
Ik ben geboren op 6 februari 1961.

 

Wanneer maakte je kennis met tractorpulling?
Mijn eerste tractorpulling wedstrijd was in Wierden, ergens begin jaren 80. Ik woonde toen zelf in Almelo. Het leek mij wel leuk. Ik zat zelf op dat moment meer in de autosport. Toen ik eenmaal in Dronten woonde ging ik ook naar de Flevohof wat dichtbij was.

Sinds wanneer ben jij al actief in tractorpulling?
Echt actief ben ik nu zo'n 15 jaar. Ik ging steeds met mijn zoon naar de wedstrijden zoals jullie dat ook met je vader doen. Ik had op dat moment een internetverbinding, wat op dat moment bijzonder was en nog niet zo veel mensen hadden. Mijn zoon opperde dat het leuk was om een website te gaan maken met foto's. Ik werkte toen in Loosbroek op een kazerne, vlak bij Willem Veldhuizen. Zij hebben mij toen geholpen en alles uitgelegd. Die website heb ik zo'n 6 jaar gedaan. Op een gegeven moment vroegen ze mij als redacteur van het Tractorpulling Magazine. Daar ging ik schrijven. Daarna ben ik toegetreden tot het NTTO bestuur. Toen de uitzendingen begonnen voor SBS6 ben ik de teksten gaan schrijven voor het programma. Toen die productiemaatschappij wegviel ben ik gevraagd om de teksten ook in te spreken. Dat doe ik nu voor het derde jaar, en met veel plezier mag ik zeggen. Inmiddels ben ik opnieuw tot het NTTO bestuur toegetreden na er een aantal jaren uit geweest te zijn. Ik ga me nu bezig houden met de PR.

 
Even bijtanken, je moet de hele dag aan de bak

Heb je ook wel eens bij een team gezeten?
Nee. Ik ging wel vaak met teams mee naar wedstrijden zoals het Eager Beaver team of het Delta Lloyd Simply Irresistible team bij ons uit Dronten maar ben zelf nooit een teamlid van een team geweest.

   

Wat voor sporten heb je nog meer gedaan?
Vroeger, toen ik jong was hahaha, heb ik op redelijk niveau gebasketbald. Daar ben ik op een gegeven moment mee gestopt. Ook heb ik toen ik 20 jaar was mijn racelicentie gehaald. Ik heb echter nooit zelf geraced. Ik scheur nog wel eens voor de lol over een circuit.

Heb je nog andere hobby's?
Veel te veel..... doordat ik druk ben met tractorpulling (dat is ook mijn hobby!) ben ik nu letterlijk 1 dag per week bezig met tractorpulling. Ik ga me nu ook met de PR afdeling van de NTTO gaan bezig houden. Ik mag ook graag achter de computer zitten. Ik ben gek van flight simulators die ik ook op internet in groepen speel. Dat zijn flight simulatoren van moderne vliegtuigen. Dat is erg leuk.

 
Eric met zijn mobiele cameraman (in vaktermen ENG) Bas Beuk

Wat voor werk doe je?
Ik werk als verpleegkundige. Ik werk nu via een detacheerder waardoor ik op veel plaatsen kom. Op dit moment werk ik als praktijkverpleegkundige op een asielzoekerscentrum. Ik ben ook iets van 15 jaar militair geweest waardoor ik ook in landen als Irak geweest ben. Ik houd me nu meer bezig met adviseren maar probeer wel bij te blijven via trainingen en opleidingen.

Hoeveel tijd spendeer jij gemiddeld per week aan tractorpulling?
Dat hangt af van het seizoen. Op dit moment zo'n 20 a 25 uur per week. Ik oefen mijn beroep nu 4 dagen per week uit. De resterende dag werk ik nu fulltime aan tractorpulling.

Wat vind je de beste of leukste wedstrijd?
Eigenlijk heb ik geen favoriete locatie. Alle wedstrijden hebben zo hun charme. Bij kleinere wedstrijden zoals Eext, Cadzand en Oudenhoorn overheerst vooral het compacte gezellige karakter, terwijl bij grote evenementen als Made en Putten je ogen te kort komt. Het is juist die afwisseling die tractor pulling in Nederland zo mooi maakt. Wij hebben erg mooie evenementen in Nederland.

 

Heb je zelf ook een favoriet?
Nee, eigenlijk niet. Natuurlijk zijn er mensen waar je een betere klik mee hebt of waar je meer mee optrekt maar ik heb niet speciaal een favoriet. Ook geen favoriete klasse of zo. Ik vind de diversiteit juist zo leuk.

Heb je onze website wel eens bezocht?
Regelmatig, ik kijk regelmatig. Uitslagen en foto's natuurlijk. Normaal kijk ik wel een of twee keer per week.

Wat is jullie doel voor het komende seizoen?
Wij hebben steeds 1 doel voor ogen en dat is dat het weer mooier willen maken dan het jaar ervoor. Wij zijn eigenlijk nooit tevreden, het kan altijd beter.

Ben jij betrokken bij tractorpulling.tv?
Ja, daar doe ik ook veel voor. De filmpjes spreek ik thuis in. Daar heb ik een kleine multimedia studio. De filmpjes worden gemaakt door Johan Tippen. Via FTP stuurt hij die naar mij. Als ik ze ingesproken heb ontvangt hij mijn teksten in mp3 formaat, die monteert hij er weer onder. Ook de klasses die wij niet op TV uitzenden worden via internet beschikbaar gesteld aan tractorpulling.tv. Ook S-divisie wedstrijden vind je daar.

 
Dylan gooit er nog een vraag in...

Welke klasses filmen jullie allemaal?
Wij filmen alle A-divisie klasses. Ook het EK gaan wij straks doen. We hebben ook een keer Bettborn gedaan, maar dat was op verzoek van de organisatie in Bettborn.

Wat vind je de mooiste buitenlandse wedstrijd?
Het EK, waar dat ook is. Puur vanwege de sfeer. Dat vind ik geweldig.

Met hoeveel camera's filmen jullie een wedstrijd?
Wij filmen met 4 camera's. Er staan er drie langs de baan. En bij de start die kan inzoomen op de rijders en het aanpikken. De cameraman bij de start heeft vaak een helper die hem waarschuwt als er gevaar dreigt. De tweede camera staat halverwege ongeveer bij de 60 meter. Bij de 100 meter hebben wij een zogeheten 'crane' staan. Een camera aan een kraan. Die kan met die arm overal naar toe draaien en kan mooie luchtshots maken. Hij kan de tractor voor de full pull oppikken en meezwaaien tot over de fullpull lijn. Michel zal het jullie straks laten zien.
Daarnaast heb ik zelf ook nog een cameraman bij met een mobiele camera. Wij zijn samen de hele dag op pad om interviews te doen en sfeerbeelden vast te leggen.

 
Dylan gaat met mama een kijkje in de regiewagen nemen ...

Hoeveel mensen zijn er dan bij de totstandkoming van een uitzending betrokken?
We hebben 4 cameramensen en 2 techneuten die voor de techniek en de catering zorgen. En mijzelf dan. In de regiewagen zit producer/regisseur Michel Leseman. Dus bij elkaar 8 personen.
Michel maakt een ruwe voormontage. Wij spreken vooraf af welke klasses er worden uitgezonden. Ik kom dan langs en we maken samen de uitzending compleet. Daarna ben ik aan de beurt om de uitzending in te spreken.
Een uitzending van een half uur kost ongeveer 50 uur arbeid.

     
Respectievelijk camera 1 Edwin Mostert, camera 2 Maaike Kuppens en camera 3 Rob Koers aan de Crane ...

Gaan jullie ook de B-divisie filmen?
Ik zou het graag willen. Voor bijvoorbeeld tractorpulling.tv. Ik wil bij deze een oproep doen, als er iemand is de de beelden wil maken van de B-divisie wedstrijden en ze (gemonteerd) wil aanleveren, dan wil ik ze wel inspreken.

Blijven de hele dag dezelfde mensen filmen of wordt er ook gewisseld?
In principe filmen dezelfde mensen de hele wedstrijd. Als het heel erg warm is willen we de voorste mensen wel eens wisselen. Zij staan met een brandwerende overall en je weet zelf wel dat dat behoorlijk warm kan worden. Met de crane is toch ook behoorlijk specialistisch. Michel geeft aan dit wel eens geprobeerd te hebben maar dit viel hem niet mee.

 
Heart2Beat staat klaar voor de start ...

Wanneer stoppen jullie met filmen op een wedstrijd?
We filmen de hele wedstrijd. Ik wel nog wel eens na een wedstrijd met mijn cameraman naar een team gaan voor een interview, de rest breekt dan al af.

Na het gesprek met Eric zijn wij naar de regiewagen gegaan. Daar maakten wij de afspraak om tijdens de twowheel drive klasse eens mee te kijken bij de regisseur.
Glenn en Dylan mochten zelfs plaats nemen achter de knoppen en de cameramensen vragen om bepaalde beelden en schakelen tussen de camera's.
Hier onder vind je een weergave van ons gesprek met Michel Leseman.

   
Michel Leseman aan het werk ...
Het vorige seizoen werkte ik als regisseur bij de tractorpullingwedstrijden. Dit seizoen ben ik naast regisseur ook producent van het programma. Dat wil zeggen dat ik ook regel dat alles aanwezig is, dat ik afspraken maak met de betreffende wedstrijdorganisaties en zorg dat er uiteindelijk een uitzendbaar programma uit komt.
Ik ben op zoek gegaan naar een geschikte productiemaatschappij. Dat is Tijhuis geworden. De mensen in dit team heb ik zelf geselecteerd omdat ik ze ken. Paul Tijhuis doet de techniek en is eigenaar van het productiebedrijf. Het maken van een programma is echt teamwerk. Het is vragen en geven. Ik vraag om bepaalde shots en zij bieden ook mooie beelden aan. Het moet echt gezegd worden dat dit een heel fijn team is. We zijn toch lange dagen samen onderweg. Vanmorgen zijn wij rond 6 uur vertrokken vlak bij Arnhem. Dan de reis naar Cadzand, alles opstellen en de hele dag scherp zijn tijdens de wedstrijd. Na de wedstrijd moeten we alles weer opruimen en dan weer naar huis. Het zal wel nachtwerk worden. Maar het is een geweldig team, we zijn lekker op elkaar ingespeeld en dat geeft mooie plaatjes.
   
De organisaties werken echt goed mee. Ze leggen nu een kabelgoot aan waarin onze kabels kunnen liggen die de camera's verbinden met de regiewagen. Alleen de mobiele camera die met Eric onderweg is, heeft geen verbinding. Die kabelgoot zorgt er voor dat door bijvoorbeeld een uitbrekende tractor onze kabel niet stuk gaat. Wij hebben wel reservekabels bij maar voor dat die er weer ligt is de klasse zeker voorbij.
   
Michel geeft Glenn instructie...

Van alle beelden van de camera's wordt een backup gemaakt, dat noemen wij een ISO. Als wij tijdens de wedstrijd geen gebruik gemaakt hebben van de betreffende beelden kan ik bij de montage gebruik maken van deze ISOs om beelden terug te halen. Ik heb dan, net zoals vandaag al eens gebeurd is, aantekeningen gemaakt zodat ik dat later gemakkelijk kan terugvinden.
Ik kijk naar de beelden die de drie camera's aanbieden en vraag om bepaalde beelden.

   

Ik ben inmiddels ook wel besmet met het tractopullingvirus, ik volg bepaalde tractoren al met meer interesse. Deze winter hebben wij wekelijks gefilmd bij het Bad Boys Toy team en zo kom je er achter dat er naast vele uren ook vele emoties aan te pas komen. Je ziet zo'n tractor groeien. Ik heb inmiddels ook al wat technische termen geleerd.
Er gaan vele uurtjes in zo'n uitzending zitten. Vooral dit voorjaar toen kort na de indoorwedstrijden de betreffende wedstrijd werd uitgezonden hebben we flink door moeten werken. Als ik dan thuis kwam na een wedstrijd ging ik al gelijk aan de slag.
Ik kan er echt mijn creativiteit in kwijt. Het nieuwe intro van de uitzendingen heb ik ook gemaakt. Dat vind ik tof. Lekker wat ruige muziek er onder en knallen!


Eric en Michel, bedankt voor het prettige gesprek!